2001 09 10 Naujų paslaugų apžvalga

Gal didžiausia rugsėjo pradžios naujiena - BNS žinių tarnyba iš pargindų pertvarkė savo WWW serverį ir dabar jau leidžia skaityti internete nemažą dalį naujienų lietuvių kalba nemokamai. Tai turėtų ne tik patikti internautams, bet ir pasiteisinti versliškai - BNS dabar gali aplenkti ELTĄ, kuri šių metų pradžioje uždarė savo pranešimus (išskyrus glaustas spaudos apžvalgas) tik susimokėjusiems klientams. O ko tikisi besikurianti infotechnologinių žinių tarnyba Zondas.lt, visas savo naujienas siūlydama tik registruotiems internautams (įskaitant nemokamą bandomąjį mėnesį)? Įmonės, manančios, kad rinkoje viskas mokama, kad kaina turi atitikti sąnaudas, perkeldamos savo verslą į internetą dažniausiai skaudžiai nusivilia. Apskritai internete, kaip ir ant žemės, sėkmės nesitikėk be kyšio - norint, kad šioje neaprėpiamoje rinkoje tavim kas susidomėtų, turi pasiūlyti bent vieną vertingą paslaugą veltui:
www.bns.lt
www.elta.lt
www.zondas.lt
Prieš rinkimus į internetą išėjo kol kas anoniminis valstybės renginių, vaizdo naujienų ir įvykių anonsų leidinys „Naujas vėjas“. Yra čia ir Jurgio Kairio skrydžio po tiltu nuotraukos bei filmukai:
www.naujasvejas.lt
Oficialūs Seimo 2000 m. rinkimų duomenys - Vyriausiosios rinkimų komisijos vadavietėje:
www.lrs.lt/rinkimai/seimas2000
Kaip vykdavo rinkimai ir kokia kova dėl valdžios būdavo Viduramžių Lietuvoje, aprašoma šiemet „Vagos“ išleistoje istoriko Tomo Baranausko knygoje „Lietuvos valstybės ištakos“. Internete - jos santrauka anglų kalba:
my.treeway.com/medievallith
Unikodas, UTF-8 ir lietuviškų rašmenų vartojimo internete taisyklės, standartų aprašymai, patarimai:
unicode.richard.eu.org
Visiškai pertvarkytas „Lietuvos įmonių katalogas“ internete: sudaryta dalykinė rodyklė, įrengta sudėtinė paieška pagal būdingą žodį ir kitus požymius, pasikeitė šeimininkas (dabar „Telenor Media Lietuvoje“) ir interneto vardas - iš Interinfo.lt į Infoplius.lt:
www.infoplius.lt
Pertvarkyti ir „Gauminos“ vartai „Interneto centras“, patobulintas pašto serveris - keitimo metu buvo problemų, bet dabar viskas, atrodo, veikia gerai:
www.centras.lt
Įdomus įvykis: įsisteigė, atrodo, pirmoji Lietuvoje vien informacinių interneto paslaugų bendrovė, kuri net pasivadino... UAB „Žvejų tinklapis“. Netikėtas, bet labai pagrįstas sumanymas: sudarius išsamų ir rūpestingai prižiūrint gerą mėgėjiškos žūklės žinyną - žvejybos įstatymai ir taisyklės, parduotuvės, valčių ir įrankių nuoma, stovyklavietės, vandens telkiniai, žygių maršrutai, sąskrydžiai, varžybos ir šventės, žuvies patiekalų receptai, net patarimai, kaip atpažinti, ar žuvis šviežia - paklausa turėtų būti nemaža, kartu tinka susijusios sportinės ir turistinės paslaugos, net renginių organizavimas:
www.zvejams.lt
Veislinių kačių svetainė (tik anglų kalba):
www.cat.lt
„Varom!“ - dar vienas lietuviškų WWW pokalbių (Web-chat) serveris:
www.varom.net
Namų tinklas jau susibūrė ir sostinės Baltupiuose - 10 Mb/s su išėjimu į internetą:
www.raktas.net
Džiugi žinia akademinei visuomenei - „Litnet“ vėl atgavo 2 Mb/s išorinį ryšį su pasauliu:
www.litnet.lt
Įspūdinga labdara - nemokamos 10 megabaitų voravietės su lankomumo statistika, el.paštu, SMS žinučių persiuntimu, reklamos plakatų apsikeitimo mazgu:
www.free-hosting.lt
Tai tik svarbesnės interneto paslaugos. Išsamias ataskaitas galima užsisakyti el.paštu, pasiunčiant bet kokio turinio, kad ir tuščią laišką tema Subscribe updates (subj. laukelyje) adresu:
info@on.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.09.10